Site-ul nostru folose╚Öte ­čŹ¬ cookies. Afl─â mai multe.
Set─âri
Ai nevoie de credit?
Decizia privind contractarea unui credit de consum este una complex─â, care trebuie bine g├óndit─â ╚Öi luat─â asumat ├«n condi╚Ťiile unor oferte de creditare transparente ╚Öi clare. Din acest motiv, at├ót Credit Rapid, c├ót ╚Öi consumatorii au un rol important de a asigura c─â decizia de a ├«ncheia un contract de credit se face ├«n mod responsabil.

Un contract de credit pentru consumatori este un contract prin care un creditor acordă sau se angajează să acorde unui consumator un credit sub forma de amânare la plată.

Ce termeni trebuie să cunoști atunci când vrei să închei un contract de credit?
Rata dobânzii
Rată a dobânzii exprimată ca procent fix sau flotant, aplicată anual sumei creditului.
Comision
Remunera╚Ťie procentual─â sau fix─â primit─â pentru serviciile prestate.
Rata lunar─â
Partea eșalonată care urmează a fi achitată (vărsată) lunar, la un termen fixat în prealabil, în contul unei datorii.
Costul total al creditului
Toate costurile, inclusiv dob├ónda, comisioanele, taxele ╚Öi orice alt tip de costuri pe care trebuie s─â le suporte consumatorul ├«n leg─âtur─â cu contractul de credit ╚Öi care sunt cunoscute de creditor, cu excep╚Ťia taxelor notariale.
Grafic de pl─â╚Ťi
Informa╚Ťia cu privire la sumele ┼či datele (perioadele) de plat─â ce revin debitorului (consumatorului) conform contractului de credit, care se coordoneaz─â ├«ntre creditor ┼či debitor ┼či este parte integrant─â a contractului de credit.
DAE
Dob├ónda Anual─â Efectiv─â reprezint─â costul total al creditului pentru consumator exprimat ca procent anual din valoarea total─â a creditului. DAE include toate costurile unui credit: dob├ónda ce urmeaz─â a fi pl─âtit─â ╚Öi comisioanele aferente (comision de acordare, de gestionare etc.), cu excep╚Ťia penalit─â╚Ťilor pentru ├«nt├órzierea pl─â╚Ťilor, pe care le exprim─â ├«ntr-o singur─â cifr─â.
Durata creditului
Durata de timp sau data convenită între debitor (consumator) și creditor (în cazul nostru OCN Credit Rapid SRL) pentru restituirea creditului.
Cum se calculeaz─â DAE
X
- este DAE;
m
- este num─ârul ultimei trageri;
k
- este num─ârul unei trageri, astfel 1 ÔëĄ k ÔëĄ m;
Ck
- este valoarea tragerii k;
tk
- este intervalul, exprimat ├«n ani ╚Öi frac╚Ťiuni de an, dintre data primei trageri ╚Öi data fiec─ârei trageri ulterioare, astfel t1 = 0;
mÎ│
- este num─ârul ultimei ramburs─âri sau pl─â╚Ťi;
l
- este num─ârul unei ramburs─âri sau pl─â╚Ťi;
Dl
- este cuantumul unei ramburs─âri sau pl─â╚Ťi;
sl
- este intervalul, exprimat ├«n ani ╚Öi frac╚Ťiuni de an, dintre data primei trageri ╚Öi data fiec─ârei ramburs─âri sau pl─â╚Ťi urm─âtoare.
Dac─â aceast─â formul─â v─â pare prea complicat─â, v─â anun╚Ť─âm c─â nu sunte╚Ťi singurii care cred astfel. DAE este aproape imposibil de calculat f─âr─â un instrument automatizat. ├Än toate ofertele de creditare prezentate de c─âtre OCN Credit Rapid, DAE este calculat ╚Öi afi╚Öat at├ót ├«n varianta soft de pe pagina de internet, c├ót ╚Öi ├«n cele prezentate pe suport de h├órtie.
DAE reprezint─â un instrument de compara╚Ťie ├«ntre produse financiare cu caracteristici identice, pentru a afla care ofert─â de credit este mai avantajoas─â din punct de vedere al costurilor. Cheia utiliz─ârii DAE este calcularea lui pentru acelea╚Öi condi╚Ťii de sum─â a creditului, perioad─â de rambursare, num─âr de rate ╚Öi tip de dob├ónd─â, ├«ntruc├ót valoarea acestui indicator difer─â sensibil ├«n func╚Ťie de aceste variabile.
Exemplu
reprezentativ:
Suma creditului
10 000 USD
Comision de analiz─â
200 USD
Rata dobânzii
10%
Termen
20 luni
40 luni
60 luni
Rata lunar─â
545 USD
295 USD
212 USD
DAE
13,13 %
11,87 %
11,43 %
Supraplat─â
1100 USD
2000 USD
2920 USD
Termen 20 luni 40 luni 60 luni
Rata lunar─â 545 USD 295 USD 212 USD
DAE 13,13 % 11,87 % 11,43 %
Supraplat─â 1100 USD 2000 USD 2920 USD
De notat însă, că nu întotdeauna DAE mai mic înseamnă și cheltuieli mai mici! Spre exemplu: odată cu majorarea termenului creditului, DAE scade, dar crește valoarea totală a creditului, respectiv se achită mai mult.
Riscul financiar sau riscul pierderii sau diminu─ârii veniturilor
Exist─â probabilitatea c─â pe parcursul derul─ârii contractului de credit, veniturile voastre s─â creasc─â sau s─â se diminueze, ca urmare a unor evenimente ce v─â pot afecta c├ó╚Ötigurile. Este important atunci c├ónd alege╚Ťi perioada creditului ╚Öi rata lunar─â s─â prevede╚Ťi, ├«n limita posibilit─â╚Ťilor, astfel de situa╚Ťii.
Riscul valutar (în cazul contractelor în valută străină)
├Än cazul contract─ârii unui credit ├«n valut─â (Dolari SUA sau EURO), varia╚Ťia (riscul valutar) aferent mic╚Öor─ârii / deprecierii cursului valutar va fi suportat de c─âtre Creditor, iar cel al major─ârii / aprecierii cursului valutar de c─âtre Debitor.
Riscul dobânzii flotante
├Än cazul creditelor cu dob├ónd─â flotant─â exist─â riscul cre╚Öterii ratei dob├ónzii care va duce la cre╚Öterea ratei lunare, ╚Öi respectiv v-ar putea afecta capacitatea de plat─â. ├Än cazul creditelor de la Credit Rapid v─â bucura╚Ťi de avantajul unei rate a dob├ónzii fix─â.